"Pokud se musíš ptát, nic se nedozvíš.

Pokud víš kde, stačí se zeptat."


Vydala jsem se na Jiný prostor...



Čaj z křížal - jablečná mňamka

7. ledna 2014 v 8:00 | Zdeňka M. |  Sen čajového lístku
Rozhodla jsem se zavést si jakýsi "čajový deník", jenž ponese jméno Sen čajového lístku. Nejsem sice žádný odborník, ale pouze ráda vychutnávám různé druhy čaje. Tak snad omluvíte moje laické pokusy o jakási hodnocení čajů. Zároveň si občas s někým zašlu nějaké čaje společně s dopisem "hlemýždí" poštou, což mi přijde jako skvělý nápad. Příjemný čajový pozdrav. :-)
Nesmím zapomenout zmínit Maglaiz, která vede svůj "Čaj o páté bez páté", jenž mě přivedl na nápad si začít vést svůj čajový deník. A ještě tu je Kapitánka Nemo, která si vedla "Čajový záznamník".
Tentokrát jsem si pochutnávala na domácím čajíčku. ;-)

Název: Čaj z křížal
Výrobce: domácí ;-)
Druh: ovocný
Složení: sušená jablka (křížaly)

Příprava: Do šálku (300 ml) jsem nasypala hrst křížal a zalila vroucí vodou, pak nechala asi 10 minut louhovat. Namočené jablka jsem nevyazovala, ale ráda si na nich pochutnala.

Kde se zval, tu se vzal... Hlavní ingredienci na čaj - kžížaly mi přiletěly ve vánoční poštovní sově od Maglaiz, s kterou si poštou občas zašleme nějaký čaj na okoštování. Je to skvělý způsob, jak ochutnávat nové druhy čajů.

Co jsou to křížaly? Vlastně je to sušené ovoce, i když nejznámější jsou především v jablek, ale dělají se třeba i ze švestek nebo meruněk. Mohou se sušit na topení, nebo v elektrické troubě. Nejjistější je to pochopitelně v sušičce, ale tu každý doma nemá. Sušení musí být pozvolné - nejprve asi na 50´C, pak zesílit tak na 70´C.

A co si o něm myslím?
- Po zalití se křížaly příjemně rozvoněly po kuchyni a já se na čaj už hrozně těšila. Barva byla zlatavá a na první pohled se mi sbíhaly sliny. Krása.

- Čaj chutnal po jablkách! Jak překvapivé, že? To bych nečekala. :-) Vychutnávala jsem si každý doušek a zároveň si pochutnávala i na namočených křížalách.

Požitkářský nebo konzumní čaj? Tak tentokrát je to relativní. Na čaji z křížal si dokážu velmi pochutnat a popíjet ho velmi pomalu, ale zároveň si ho klidně udělám i na uhasení žízně. Takže hodně záleží na mojí náladě a na co mám zrovna chuť.

Poznámky:
1) Klidně si ke křížalám přihoďte trochu skořice a řebíčků, to jistě oceníte hlavně během advetnu. Skvěle navodí vánoční náladu.

2) Křížaly se taky přidávám do ovocných čajů jako takovou mňamku. ;-)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Skříteček2 Skříteček2 | Web | 7. ledna 2014 v 17:03 | Reagovat

To vypadá dost dobře, nikdy by mě nenapadlo, že by křížaly mohly dostatečně ochutit vodu. :-D

2 Lyra Lyra | E-mail | Web | 9. ledna 2014 v 17:45 | Reagovat

To zní velice chutně, že bych zakoupila křížaly a vyzkoušela? :-)

3 Em Zet Em Zet | Web | 7. února 2014 v 11:57 | Reagovat

Ty jo, ten bych si dala. :-)

[2]: Někdy jdou sehnat v zelenině :-)

4 Lyra Lyra | E-mail | Web | 10. února 2014 v 9:23 | Reagovat

[3]:Díky za tip, až příště budu v obchodě, poohlédnu se po nich. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama